Darmklachten Stress en Orthomoleculaire Therapie

Darmklachten Stress, deze twee zijn zoveel met elkaar verbonden! Ontdek wat Orthomoleculaire Therapie voor jou kan betekenen!

Misschien herken je het wel dat wanneer je een spannend moment hebt zoals een examen, sollicitatiegesprek of een andere belangrijke afspraak, je ineens nog naar het toilet moet en je dunnere ontlasting hebt. Stress… Nu is dat een kort moment en zal de stress daarna weer uit je lichaam gaan waardoor dit geen blijvende situatie is. Maar wat als je lichaam langdurig stress ervaart? Wat werkt dit uit op je darmen? Darmklachten Stress!

Op zo’n moment van hevige stress maakt je lichaam een stress-eiwit aan wat CRF heet. Het stresseiwit CRF wordt ook lokaal aangemaakt door immuuncellen in de dunne darm. CRF heeft drie verschillende effecten op de darmwerking: Het stimuleert de vochtafscheiding, het veroorzaakt een ontstekingsreactie en het beïnvloedt het transport van voedsel door je darmen.

Je kunt je voorstellen dat wanneer stress langdurig aanwezig is, je darmklachten gaat ondervinden. Niet alleen door het stresseiwit CRF, maar stress beïnvloed bijvoorbeeld ook de aanmaak van maagzuur, de doorlaatbaarheid van je darm en uiteraard speelt ook de directe verbinding tussen de hersenen en de darmen een grote rol (de hersen-darm-as).

Darmklachten, welke klachten kunnen er ontstaan?

De darmen zijn een belangrijk onderdeel in onze spijsvertering. Maar zowel in de dunne- als de dikke darm kan er veel fout gaan. Dit kan verschillende klachten opleveren. Je kunt denken aan klachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of verstopping die het gevolg zijn van een verstoorde darmwerking. Daarnaast ligt ook de oorsprong van veel andere klachten en ziekten in de darmen. Een groot gedeelte van de immuniteit bevindt zich bijvoorbeeld in de darm. Zo kunnen bij het niet goed functioneren van de darm indirecte klachten ontstaan zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, huidproblemen, slapeloosheid en infecties.

Darmklachten kunnen kortdurend aanwezig zijn of een langere periode aanhouden. Dit is afhankelijk van de oorzaak, zoals een buikgriep, voedselintoleranties, stress of parasitaire infecties. Ook na een  antibioticakuur wordt er vaak voor langere tijd darmklachten ervaren. Antibiotica zorgt namelijk voor een verstoring in de darmflorabalans.

Klachten bij stress

Bovenstaande is vooral gericht op darmklachten maar hoe werkt stress uit op je gezondheid? Welke klachten kun je dan ervaren? Ook dit zijn veel uiteenlopende klachten. Een aantal voorbeelden zijn een opgejaagd gevoel, nergens zin in hebben, onzekerheid, moeheid, hoofdpijn, spanning op de buikstreek, darmklachten, misselijkheid, gevoel van uitputting, geen of weinig zin in seks of depressiviteit.

Bij chronische stress worden er twee hormonen overbelast; cortisol en adrenaline. Je lichaam verbruikt ook nog eens alle hulpstoffen die het nodig heeft om de stress te reguleren waardoor bijvoorbeeld foliumzuur snel wordt verbruikt.

Darmklachten Stress en Orthomoleculaire Therapie

Waar begin je nu met darmklachten en stress? Orthomoleculaire therapie kan daarin je leidraad zijn om na te gaan wat de oorzaak is van je klachten en welke gevolgen het heeft op je lichaam zodat je stap voor stap kunt gaan toewerken naar herstel.
Het fijne is dat ik daarin heel meetbaar werk zodat we weten wat de disbalans is die in je lichaam is ontstaan en we daar mee aan de slag kunnen. Zo kun je denken aan een darmmicrobioomonderzoek.
Daarin wordt gekeken wat de PH waarde is van je ontlasting, is dit wel zuur genoeg? Of heeft de stress uitwerking op een verminderde aanmaak van maagzuur en heeft dit gevolgen voor de zuurgraad van je darm? Wanneer de zuurgraad uit balans is gaat de spijsvertering niet optimaal, ook dat kan worden gemeten. Hoe verteer je koolhydraten, vetten en eiwitten? Is er ondersteuning nodig voor de spijsvertering of aanpassingen in je voeding?
En geeft de disbalans in je spijsvertering en zuurgraad ook gevolgen qua darmbacteriën? Juist de bacteriën die je niet te hoog wil hebben groeien heel goed bij een verstoorde balans in je darmen. En dit geeft bijvoorbeeld ook weer gevolgen qua lichaamsgewicht of schade in de darm.

Zoals ik al zei verbruikt je lichaam heel veel als het stress ervaart. Het is dan ook zo belangrijk om na te gaan wat de tekorten zijn die ontstaan zijn door ziekte, stress of langdurige overbelasting. Door bloedonderzoek kun je nagaan of er tekorten zijn in vitaminen of mineralen en zo gericht de tekorten aanvullen met de juiste voeding en/of suppletie.

Daarnaast is het ook mogelijk om de disbalans in je neurotransmitters te onderzoeken. Dit gebeurt via een urineonderzoek. Hoe heeft de stress uitgewerkt? Wat zijn de metingen voor (nor)adrenaline, dopamine, gaba of bijvoorbeeld serotonine? Hoe werkt dit uit op je energieaanmaak, je slaap of bijvoorbeeld je geluksgevoel… Ik zie dit onderzoek als een heel duidelijke handleiding om de oorzaak van je klachten inzichtelijk te maken! En wat is het fijn om te weten wat er zich in je lichaam afspeelt, dat “het niet tussen je oren zit” maar je lichaam simpelweg keihard aan het knokken is om de balans in je lichaam te herstellen! Darmklachten Stress… wat beïnvloeden ze elkaar!

Stress Darmklachten en Orthomoleculaire Therapie, Your inner Best. Orthomoleculair therapeut