PDS Prikkelbaar darm syndroom

PDS of het prikkelbaar darm syndroom, het is inmiddels in Nederland een bekend begrip geworden (helaas!). Wat kan het een impact hebben op je leven. PDS gaat hand in hand met buikpijn, vermoeidheid, een opgeblazen buik, wisselende stoelgang of juist obstipatie of diarree, vocht vasthouden, pijnlijke borsten, je humeur en je reageert vaak op bepaalde voeding zoals koemelk of gluten.

PDS

Prikkelbare Darm Syndroom werd vroeger ook wel spastische darm, spastische dikke darm of spastisch colon genoemd. Inmiddels is dat een verouderde naam. In het Engels heet het Irritable Bowel Syndrome (IBS). Het valt onder de functionele buikklachten; de werking van de darmen is verstoord. Regulier is er geen duidelijke oorzaak voor PDS. Zo’n 10-20% heeft het Prikkelbaar Darm Syndroom… en de mensen die klachten hiervan ervaren nemen alleen maar toe. Wist je dat meer dan de helft vrouw is en dat het ook bij kinderen voorkomt?
De criteria die regulier wordt gebruikt om de diagnose voor PDS prikkelbaar darm syndroom te stellen zijn als volgt:

  • De symptomen moeten al langer dan 6 maanden bestaan
  • De patiënt moet gemiddeld minstens 1 dag per week in de afgelopen 3 maanden buikpijn hebben gehad

    En de patiënt moet tenminste 2 van de volgende 3 symptomen hebben:
  • De buikpijn is gerelateerd aan de ontlasting
  • Een verandering van de frequentie van de stoelgang: diarree of obstipatie
  • De vorm van de stoelgang is veranderd: te hard of te waterig

Meteen meer lezen over het orthomoleculaire behandelplan bij PDS?

Is de orthomoleculaire behandeling van PDS alternatief?

Officieel valt de orthomoleculaire behandeling van PDS onder de alternatieve geneeswijzen. Ja het is aternatief omdat er regulier niet op deze manier wordt behandeld of onderzocht maar het is uiteindelijk beslist de basis van “Behandelen”; we gaan op zoek naar de oorzaak van jouw PDS klachten! En dat ook nog eens op wetenschappelijke basis.
Want waar regulier de onderzoeken ophouden denk ik heel graag verder samen met jou.
Samen kijken we wat de invloed is van de voeding die jij dagelijks eet / drinkt. Wat zijn aanpassingen die je kunt maken om de PDS klachten te verminderen?
Daarnaast gaan we laboratorium onderzoeken doen; niks alternatief; onderzoek van bloed en ontlasting om waarden in beeld te brengen. Dingen die we bijvoorbeeld kunnen laten onderzoeken zijn;
Tekorten van bijvoorbeeld vitaminen en mineralen. Een disbalans van je darmbacterien, mogelijk heb je last van een parasiet, schimmel of gist in je darmen en geeft deze klachten, spelen er voedselintoleranties, hoe gaat de aanmaak van maagzuur, hoe is het gesteld met je schildklierfunctie, hoe is de werking van je alvleesklier en lever, spelen er ontstekingen in je darmen, is er mogelijk sprake van een leaky gut, wat is de invloed van je darmen op je “geest” (de darmen worden niet voor niets het second brain genoemd!), hoe is het gesteld met de aanmaak van neurotransmitters zoals adrenaline en serotonine.

Orthomoleculaire therapie bij PDS prikkelbaar darm syndroom


Bovenstaande zijn enkele voorbeelden van dingen die onderzocht kunnen worden. Ik kijk samen met jou naar jouw klachten en de onderzoeken die passend zijn.
Daarnaast heb ik een uitgebreide kennis qua het totaalplaatje van wat er in je darmen leeft om de onderzoeken juist te kunnen interpreteren. Welke bacteriën heb jij juist nodig (probiotica) of welke vezels of voeding is nodig om de balans in je darmen te herstellen? (prebiotica). Wat is nodig om je darmen schoner te krijgen, om een parasiet, schimmel of gist in je darmen “op te ruimen”. Hoe vullen we de juiste bacteriën aan om jouw weerstand te verhogen, om jou weer energie te geven…
Ik geniet er van om een passend plan te maken wat helemaal op jouw lichaam is afgestemd en dus ook effectief is!

Wil jij PDS Prikkelbaar Darm Syndroom effectief (alternatief) behandelen? Je bereikt mij via telefoon of whatsapp via +31624998155 of via de mail; info@yourinnerbest

Prikkelbaar darm syndroom PDS alternatief behandelen Your inner Best orthomoleculair.
Balans in je darmen

Online informatie over PDS prikkelbaar darmsyndroom

Google jij graag en ben je echt een info-verzamelaar?
Lees dan online eens meer over bijvoorbeeld boterzuur / butyraat om je darmen te voeden of over Zonuline een waarde die verhoogd is bij een leaky gut. Ben je ook nog eens regelmatig ziek, snotterig of pik je virusjes van bijvoorbeeld je kinderen mee? Mogelijk is de waarde voor slgA bij jou uit balans. In een darmmicrobioom onderzoek worden deze waarden meegenomen in het onderzoek! Op de instapagina van Your inner Best lees je ook meer over PDS of een darmmicrobioom onderzoek.

Verhoogde waarde voor Zonuline en Alpha-1-antitripsine, ook de vertering verloopt niet optimaal.

Uitgebreidere uitleg over het behandeltraject van PDS is op deze pagina te vinden.