Een tijdje geleden sprak ik tijdens een intake iemand die me zei; “Het voelt alsof de buffer om me heen weg is. Alles komt veel harder binnen, ik voel me nergens echt gelukkig door, kan weinig hebben en ik voel me gewoon op, down.” Uiteindelijk bleek deze persoon een serotoninetekort te hebben en met het adviesplan en de inzet van de juiste supplementen is er nu weer een buffer en positief gevoel!
Belangrijk is om je lichaam niet te negeren en te wachten tot het “vanzelf wel over gaat” maar luister naar je lichaam en ga na wat de oorzaak kan zijn!
Tijdens de intake gaan we samen na wat er speelt en kan ik me een beeld vormen van jouw situatie, van jouw energie-niveau, van jouw stress-niveau. Wat beïnvloed je geluksgevoel, hoe is je leven ingedeeld, wat voor werk doe je, wat eet je qua voeding… het belangrijkste wat ik dan telkens in mijn hoofd heb is de vraag zijn er mogelijk tekorten/disbalansen, waardoor zijn die ontstaan, welke onderzoeken kunnen nuttig zijn om heel gericht een behandeling in te zetten.
Serotonine is een belangrijk “stofje”. Je leest er op het moment best veel over en misschien ken jij het wel als het gelukshormoon.
Maar wist je dat het veel meer beïnvloed dan alleen je geluk? Een serotoninetekort werkt breder uit dan alleen op je geluksgevoel.
Serotoninetekort
Het begint bij Tryptofaan. Dit is een essentiele aminozuur (een aminozuur is een bouwstof voor eiwitten). Tryptofaan wordt omgezet in serotonine en vervolgens wordt serotonine weer omgezet in melatonine (misschien ken je het wel van de melatoninetabletjes om beter in slaap te kunnen vallen).
Wanneer je je snel down voelt lig je ‘s nachts vaak wakker. Je hoofd komt niet helemaal tot rust en je gedachten blijven vaak malen. Je blijft simpel gezegd gewoon te alert.
Als je nagaat dat wanneer jij een tryptofaan tekort hebt, je serotoninegehalte vaak ook laag zal zijn, en de omzetting naar melatonine dus ook niet goed zal verlopen en je daar dus ook weer een tekort zult opbouwen.
Wat ik zo mooi vindt aan de orthomoleculaire kijk op het serotoninetekort en op een slaapstoornis is het nagaan van wat er nu daadwerkelijk in jouw lichaam gebeurt. Veel medicatie die op een depressie gericht is is gericht op het langer beschikbaar maken van serotonine in je lichaam.
Maar wat als je de oorzaak nu niet opspoort? En je bijwerkingen ervaart van anti-depressiva?
Bij chronische of langdurige stress raakt je krachtreserve uitgeput. Het reguleren van hormonen en transmitters zal steeds moeilijker gaan verlopen. Je voelt je steeds meer uitgeput, opgebrand. Ook wanneer je tryptofaanrijke voeding volop eet wil dat nog niet zeggen dat alles in je darmen goed wordt omgezet, zeker als daar ook een disbalans is (mogelijke oorzaak!).
Ik wil deze blogjes niet te technisch maken. Maar kort door de bocht;
Wanneer er bij jou een tekort speelt van bijvoorbeeld vitamine B2, B3, B6, ijzer en/of tryptofaan dan zal op den duur de aanmaak van serotonine en melatonine in gedrang komen. Je buffer valt weg, je voelt je niet helemaal gelukkig, je voelt je snel down, je komt steeds vaker moeilijk in slaap of slaapt slecht door… je voorraden in je lichaam raken op.
Overleg eens met mij in een gratis adviesgesprek wat orthomoleculaire therapie voor jou kan betekenen.
Want wat is het heerlijk om weer te kunnen genieten van kleine (en grote) dingen in je leven!
- Gericht aan de slag met laboratorium onderzoeken om tekorten of disbalansen na te gaan of uit te kunnen sluiten
- De uitslagen van het laboratorium verwerk ik voor jou in een op maat gemaakt adviesplan
- Hierin geef ik je advies qua voeding, supplementen en leefstijl
- We hebben vervolgafspraken om na te gaan hoe jouw lichaam reageert en zodat jij telkens je vragen kunt stellen
Werking serotonine;
Werkt stress tegen
Reguleert bloeddruk en darmbeweging
Ontspannend, Positieve stemming, Antidepressief
Slaapregulerend, Angstverlichtend
Positieve werking op hersenprestaties.
Beïnvloed je eetlust, lichaamstemperatuur en pijngewaarwording