Hormonen uit balans, maak je lever sterker!

Maak je lever sterker, de “afvalophaaldienst” van jouw lichaam

De “afvalophaaldienst” van je lichaam… hoezo dat?
Stel je voor dat jij elke dag keurig je afval in de container doet. Je doet aan afvalscheiding, bent je heel bewust van de invloed op het milieu, telkens zet jij je container aan de straat, maar de ophaaldienst komt niet langs.
Wat er gebeurt? Logisch; je afval hoopt op. Er ontstaat ongedierte, stank, je propt je container overvol maar je probleem wordt maar niet opgelost. Heel simpel gezegd; We hebben allemaal te maken met afvalstoffen voor ons lichaam. Wat je eet, je huidverzorging, je make-up, die nieuwe jeans die je nog niet hebt gewassen en toch aantrekt (er zijn gemiddeld meer dan 500 pesticiden nodig voor het maken van 1 spijkerbroek!), het kassabonnetje wat je aanpakt, de lucht die je inademt…
Hier bewust van zijn is goed maar hoe dan ook hebben we er allemaal mee te maken en je lichaam heeft gelukkig ook een enorm sterk orgaan om te detoxen; Juist, je Lever!

Je lever is niet zo sterk

Je hoort het regelmatig; onzin om je lever te ondersteunen. De lever is gemaakt om te ontgiften.
Dat tweede deel is zeker waar. Je lever maakt anti-oxidanten aan , ontgift je lichaam, en helpt je lichaam bij een goede hormoon-balans. Ook zorgt het voor brandstof voor je hersenen.
Wist je dat de lever in de Chinese geneeskunde ‘de Generaal’ genoemd wordt? Het is beslist een belangrijk orgaan! Maar wat als jij genetisch nu net een stukje mist wat belangrijk is voor een goede leverwerking? Wat als je darmen uit balans zijn en je lever daardoor zijn werk niet goed kan doen (denk aan een ontstekingsreactie of het vrijkomen van vrije radicalen die de lever aantasten). Of je lichaam is uitgeput en heeft de stoffen die nodig zijn voor een goede leverwerking verbruikt waardoor je tekorten hebt.
Wat merk je nu aan je lichaam wanneer je lever niet zo sterk werkt? Je kunt dan denken aan klachten zoals; moeheid, hoofdpijn, slechte concentratie, brainfog, gewrichtspijn, allergieën, misselijkheid, overgewicht, depressie, stress en maag-darmklachten.

Welke stoffen zijn nodig voor de lever?

Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende binnen krijgt van de volgende stoffen;
Vitamine C, B2, B3, B6, B11, B12.
Deze stoffen worden alleen door je lichaam voor enorm veel processen gebruikt en in hoeverre jij deze vitamines ook daadwerkelijk opneemt is ook weer afhankelijk van onder andere je maagzuur en je darmen! Soms is je voeding niet toereikend, zeker als je al tekorten hebt. Enorm belangrijk dus om de status in jouw lichaam na te gaan en eventueel juist te doseren met supplementen.
Help je lichaam met gal-aanmaak door het eten van bijvoorbeeld witlof, andijvie, spruitjes, artisjok of rucola.
Een andere tip die ik je kan geven en die ook nog eens makkelijk toe te passen is als je regelamtig thee drinkt; koop eens een goede mix die speciaal is samengesteld voor je lever! Meestal zit hier wel paardenbloem in; heel goed om je lever te ondersteunen!
Ook kruiden en specerijen zijn goed om dagelijks te gebruiken wanneer je je eten kookt; gebruik regelmatig knoflook, kaneel en kurkuma. Ook choline rijke voeding is aan te raden. Choline vindt je bijvoorbeeld in een eidooier, garnaaltjes of in broccoli.
Daarnaast nog een tip voor je voeding; eet 2x per week een vette vis zoals haring, zalm, makreel, sardientjes.

Om jouw lichaam te helpen om weer krachtig te worden en om jouw energie weer terug te vinden is mijn advies echt; maak je lever sterker! De generaal van je lichaam kun je niet negeren als deze om hulp vraagt.
Ga na wat de status is van vitaminen en mineralen in jouw lichaam. Ga specifiek inzetten wat je daadwerkelijk nodig hebt!
Help je spijsvertering; ga voor een goede maagzuuraanmaak, galaanmaak en help je lever daardoor goed te kunnen functioneren. Voorkom een leaky gut die je leverwerking enorm kan dwarsbomen.
Hierin kan ik een darmmicrobioom onderzoek beslist aanraden; krijg inzicht in hoe jouw darmmicrobioom eruit ziet. Hoe is de verdeling van bacteriën, zijn er ontstekingswaarden in de darmen, speelt er een leaky gut, zijn er parasieten, schimmels en/of bacteriën aanwezig die de werking van je darmen negatief beïnvloeden?

Maak je lever sterker, ervaar het verschil voor jou!