PDS, Prikkelbare Darm Syndroom; de Orthomoleculaire behandeling. Met tips!

Van het kastje naar de muur gestuurd… Naar huis gaan met de diagnose PDS, Prikkelbare Darm Syndroom. Ontmoedigd. Probeer maar minder stress te hebben. Volg het FOD-Map dieet maar.
Je denkt de oorzaak gevonden te hebben maar een week later is je buik weer pijnlijk en opgeblazen.
Herken je het?

PDS, Prikkelbare Darm Syndroom hoe behandelen?

Allereerst is er een onderzoek wat bij mij in het behandelen van PDS op 1 staat.
Een darmmicrobioom onderzoek. Een wat? Ja… een darmmicrobioomonderzoek. Simpel gezegd; een onderzoek van je ontlasting.

PDS, Prikkelbare Darm Syndroom, PDS klachten, PDS oplossen, Orthomoleculaire Therapie


Dit is uiterst belangrijk en geeft je enorm veel nuttige informatie. Je darmmicrobioom bestaat uit een enorme hoeveelheid goede en minder goede bacteriën. Hoe de verhouding daarvan is bepaalt echt enorm veel in jouw leven.
Bijvoorbeeld wat je eet, hoeveel je eet, je trek in koolhydraten of suiker, hoe je immuunsyteem werkt, hoe moe je bent of hoeveel energie je hebt, je gevoeligheid voor voeding; ben je overgevoelig of allergisch, je lichaamsgewicht, je verbranding, de zuurgraad… de lijst is eindeloos en er wordt nog altijd heel veel onderzoek naar gedaan. Meer en meer ontdekken we hoe bepalend je darmmicrobioom is!

Hoe werkt dat dan een onderzoek van je ontlasting, een darmmicrobioom onderzoek?

Allereerst; er is niks geks aan. Juist heel gewoon; tenslotte hebben we allemaal ontlasting en als je nagaat hoe belangrijk het is dat je darmen gezond en in balans zijn dan is het zeker niet moeilijk om over je schaamte heen te stappen.
Je krijgt van mij 2 potjes thuisgestuurd. Je vangt wat ontlasting op en stuurt dit direct naar het laboratorium. Daar wordt de ontlasting geanalyseerd en de resultaten daarvan ontvang ik digitaal.
Aan de hand van de uitslagen (eventueel gecombineerd met andere onderzoeken) maak ik een adviesplan voor jou. Compleet met voeding, leefstijl en direct een advies voor supplementen.
Bij PDS, Prikkelbare Darm Syndroom zijn er namelijk heel vaak ontregelingen of disbalansen.
Het zit zeer zeker niet tussen je oren. En je moet er ook echt niet zomaar mee leren leven. Vaak overheersen bepaalde bacteriën. Is de zuurgraad niet goed, zijn er ontstekingen in de darm of heb je bijvoorbeeld last van een lekkende darm, leaky gut.

Een eerste advies gesprek is gratis en vrijblijvend!

Maak er gebruik van, en informeer gewoon eens bij mij wat de mogelijkheden zijn.
Als orthomoleculair therapeut help ik je heel graag bij het oplossen van jouw PDS klachten.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen; wat voelde ik me vreselijk… en wat ben ik blij dat mijn darmen nu zo goed werken, ik weer volop energie heb en zeker ook dat ik alle voedingsmiddelen weer goed verdraag en mijn lichaam geen allergische reactie geeft op voeding.


Het gebeurt allemaal in je darmen, ga dan ook daar op onderzoek 😉

Tips PDS

Enkele tips die ik je graag meegeef;

  • Start niet zomaar met probiotica, wanneer je darmen erg uit balans zijn kan dit je klachten verergeren
  • Eet vers, gevarieerd en zo natuurlijk mogelijk
  • Drink voldoende water. Let ook op wat voor thee je drinkt. Bijvoorbeeld groene thee werkt vochtafdrijvend. Heb je erg last van obstipatie drink dan bijvoorbeeld liever verse gemberthee
  • Bezoek eens een osteopaat om je bekkenbodem te ontspannen of bijv spanning van je darmslijmvliezen te verminderen.
  • Besef je dat PDS heel vaak uiteindelijk ook hormonale klachten geeft (of andersom). Het houdt zeker verband met elkaar
  • Drink eens ongeveer 15 minuten voor de maaltijd een glas water met citroen of appelazijn om je lichaam te helpen meer maagzuur aan te maken; wanneer je voedsel zuurder naar de darmen gaat ondersteund dat een goede werking/ zuurbalans
  • Zet eventueel een goed supplement in om je spijsvertering te ondersteunen met enzymen; informeer gerust bij mij welk supplement ik je kan aanraden (info@yourinnerbest.nl).