Eczeem, vind de oorzaak in je darmen

Eczeem of een jeukende huid. Enorm vervelend als je daar last van hebt.
Telkens is het weer zoeken naar een middeltje wat je helpt om de jeuk op te lossen, of telkens weer zoeken naar datgene wat de oorzaak is van de jeuk.
Wat als ik je vertel dat je daarmee alleen maar de jeuk verminderd maar niet de oorzaak van de jeuk?

Huid & darmen

In mijn praktijk zie ik het telkens voorbij komen. De darmen als oorzaak van een jeukende huid of eczeem.
Maar hoe zit dit nu?
Allereerst een weetje over de huid. Wist je dat de huid een groot orgaan is van zo’n 1,5-2 m2 groot. Een vierkante centimeter huid bevat zo’n 3 miljoen cellen! En wat is onze huid belangrijk. Het vangt de eerste klappen op, is belangrijk voor de tastzin, is er voor de verdediging van schadelijke stoffen en beschermt onze inwendige organen. Maar ook bacteriën worden buiten gehouden en daarmee is onze huid ook belangrijk om infecties tegen te gaan. En wat dacht je van de warmteregulatie en de aanmaak van vitamine D?
De opperhuid is telkens aan het vernieuwen, het hele proces van vernieuwing duurt ongeveer 4 weken.
De conditie van je huid laat veel zien van de gesteldheid van je lichaam.
Met alle producten die we gebruiken en eten gaat ons lichaam aan de slag. Er wordt telkens weer gecheckt wat het product is en of het lichaam het moet opruimen ja of nee.
Wanneer de darmen niet optimaal zijn is deze “check” overactief. Het lichaam kan te sterk gaan reageren op bepaalde producten.
Zo kan er een allergie of intolerantie ontstaan.

Wanneer 1 van de ouders een allergie heeft is het risico op een allergie bij een kind 20-40%
Wanneer beide ouders dezelfde allergische aandoening hebben is dit zelfs 60-80%

Of het nu gaat om hooikoorts, netelroos, eczeem of een reactie op kippeneiwit… ik kan samen met jou nagaan of de oorzaak te vinden is in je darmmicrobioom (en geloof me, daar is bijna altijd de oorzaak te vinden!).

Eczeem

Eczeem kan al ontstaan bij baby’s of jonge kinderen. Bij 40-60% van de baby’s en peuters is er een verband tussen constitutioneel eczeem en een allergie voor dierlijke voedsel (denk aan melk) en voor eiwitten in pinda. Vaak verminderd of verdwijnt het eczeem rond de leeftijd van 2-4 jaar maar zie je daarna een toename van luchtwegklachten. Soms zie je eczeem op latere leeftijd ontstaan, bijvoorbeeld rond de pubertijd of daarna. Meestal ontstaat het dan tussen de 15 en 25 jaar.
Zeker als de klachten dan ontstaan is het enorm belangrijk om na te gaan of er een goed evenwicht is van de darmbacteriën en of het darmslijmvlies nog intact is. Wanneer jouw darmen een goede samenstelling hebben qua bacteriën en je darmslijmvlies is sterk dan zul je minder snel een te alerte reactie krijgen van je lichaam. Het filtert wat nodig is maar hoeft niet voortdurend “aan te staan” en dus minder heftig reageren. Vergelijk het maar met jezelf; als je uitgerust bent kun je meer incasseren dan wanneer je oververmoeid bent.

Eczeem tips bij eczeem en jeukende huid. Orthomoleculaire behandeling eczeem

*Met toestemming om in dit artikel te gebruiken; een voorbeeld vanuit de praktijk van een jeukende huid waarbij het orthomoleculair advies dit volledig heeft verholpen door de oorzaak van binnenuit te behandelen!

Wat kun je doen tegen eczeem?

Hierbij geef ik je naast het advies voor een darmmicrobioom onderzoek en een overgevoeligheidsonderzoek een paar tips tegen eczeem;

  • Je huid wordt gevoed door onder andere vitamine A, B, C, E en het mineraal zink. Zorg dus voor voldoende inname of check op tekorten. Neem in ieder geval dagelijks een goede multivitamine in.
  • Voeding rijk aan zink is bijvoorbeeld peulvruchten, gevogelte, vis, noten en zaden.
  • Zorg (zeker bij een droge huid) voor inname van goede vetten en vetzuren. Tip: Borage olie.
  • Drink voldoende water, voor de afvoer van afvalstoffen en het vochtgehalte van je lichaam- en dus je huid-.
  • Magnesium citraat wordt nog onderzocht maar geeft mogelijk ook goede resultaten omdat het stress afbouwt.

Stel jezelf de vraag; Als het probleem in je lichaam zit, helpt het dan om de buitenkant te behandelen?

Your inner Best op Intsagram volgen? Klik hier