Prikkelbare Darm Syndroom; de oplossing!

PDS Orthomoleculair

Als je de trigger niet weet blijft het triggeren
orthomoleculair onderzoek, pds, leaky gut, darmmicrobioom onderzoek

Prikkelbare darm syndroom

Ben jij ook oneindig op zoek naar de oplossing voor je prikkelbare darm syndroom?
Heb je al zoveel geprobeerd maar heb je nog nooit een blijvende oplossing gevonden?
Wordt je er gefrustreerd van?
Haal eens rustig adem en lees dit artikel door. Geloof me; er is een oorzaak voor jouw Prikkelbare darm syndroom en daarom een oplossing voor je klachten! Het zit beslist niet tussen je oren!

Prikkelbare darm syndroom wat zijn de klachten?

De gevolgen van het prikkelbare darm syndroom zijn groot en de klachten kunnen uiteen lopen. Ik probeer de meest bekende klachten voor je op een rijtje te zetten maar zal ook een aantal gevolgen benoemen die je misschien nog niet eerder hebt gehoord maar die wellicht wel heel bekend voor je zijn.

Minimaal 15% van de Nederlanders heeft PDS-klachten!

 • Buikpijn
 • Wisselende stoelgang; van diarree tot obstipatie en alles daar tussen in
 • Opgezette buik
 • Je hebt snel last van oprispingen of brandend maagzuur
 • Maagpijn
 • Misselijkheid
 • Vol en / of opgeblazen gevoel
 • Winderigheid

De gevolgen kunnen echter nog veel ingrijpender zijn. Zo kunnen de volgende klachten na langere tijd en bijvoorbeeld in combinatie met een darmmicrobioom wat uit evenwicht is en/of een leaky gut ontstaan:

 • Moeheid
 • Watten-gevoel in je hoofd
 • Down voelen
 • Hoofdpijn
 • Pijn in je rug
 • Pijn bij het vrijen
 • Huidklachten
 • Obesitas
 • Hormonale ontregeling

PDS, hoe kom je er aan?

Oke, dit vind ik best een lastige vraag om kort te kunnen beantwoorden. In de reguliere zorg is er nog geen eenduidend antwoord te geven op de vraag wat de oorzaak is van PDS. Er is sprake van een verstoring in de spijsvertering en de stoelgang. Bij meer dan de helft van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmen extra gevoelig. Hierdoor is de communicatie over de hersen-darm-as verstoord waardoor PDS’ers onder andere eerder pijn ervaren.

Mogelijk is de slijmlaag van de darm beschadigd. Hierdoor kunnen zenuwen in en achter de darmwand extra geprikkeld worden. 
Vervolgens zullen er door de kapotte slijmlaag stoffen gaan lekken. Dit veroorzaakt vaak een hele lichte ontsteking in je lichaam (laaggradige ontsteking). Meestal heb je daar in het begin zelf nog niet zoveel last van maar het immuunsysteem in je lichaam zal hier wel op reageren. Doordat de situatie niet minder wordt blijft het immuunsysteem voortdurend een klein beetje “aan” staan.
Je gaat op een gegeven moment merken dat je bijvoorbeeld wat acne ontwikkeld, je voelt je niet helemaal fit, wat meer moe, wat haaruitval.
Een ontstekingsreactie kost je lichaam namelijk energie en die energie gaat nu niet naar de noodzakelijke organen maar naar die kleine ontstekingen die vanuit je darmen ontstaan.

Wat daarnaast ook een trigger kan zijn is dat je veel zit. Misschien heb je zittend werk, of ben je student en reis je met de trein, volg je zittend colleges en zit je daarnaast ‘s avonds ook vaak om te studeren.
Beweging is belangrijk voor een goede darmfunctie (de darmen zijn voortdurend in beweging). 

Ook wat je eet, hoe vaak je eet en zeker ook je spijsvertering is van grote invloed op het ontwikkelen van PDS.
Maak je niet zoveel maagzuur aan? Dan zal de zuurgraad in je maag niet in orde zijn om het voedsel te verteren en zal het vervolgens naar je darmen gaan. Als de PH van de voeding daar niet goed aankomt verstoort het ook weer je darmen en voeding gaat vervolgens “rotten of gisten”. 

Een andere trigger kan zijn dat er ontregeling is in je lichaam door langdurige stress. Neurobiologen hebben aangetoond dat de dunne darm zelf chemische noodsignalen aanmaakt. Die ontdekking wijst op het bestaan van een lokaal autonoom zenuwstelsel dat invloed heeft op ontstekingen en op de darmwerking. Dus PDS zit niet tussen je oren maar langdurige stress kan wel het functioneren van je darmen beinvloeden. Ook je spijsvertering wordt negatief beïnvloed door stress, denk alleen maar eens aan de verminderde aanmaak van speeksel.

Ook medicatie zoals veelvuldig gebruik van paracetamol, NSAIDS, maagzuurremmers en antibiotica beïnvloeden de darmen en zeker het darmmicrobioom.j

De darmbacteriën en Prikkelbare darmen 

Last but not least (lees: uiterst belangrijk!) hoe is het met de bacteriën in je darmen gesteld?
Oke, het is iets waar je misschien liever niet te veel over nadenkt, bacteriën klinken nu eenmaal niet zo fris. Maar geloof me, wat is het belangrijk dat de samenstelling van je darmbacteriën in orde is. Mogelijk zijn er parasieten aanwezig die zorgen voor de klachten die je ervaart.
Ik ga een ander artikel schrijven waarin ik dieper inga over de darmmicrobioom maar voor nu; Doe een darmmicrobioom onderzoek!
Ik heb zelf jaren getobt met PDS klachten en ik zou hebben gewild dat ik dit toen had gelezen.
Ga voor een optimaal darmmicrobioom want daar ligt 9 van de 10 keer de sleutel tot de oplossing van jouw PDS-klachten!

 

Wat betekent een orthomoleculaire behandeling voor jou?

Neem eens vrijblijvend contact met me op en vraag me alles wat je wil! En vooral; ga het traject aan! Ga het aan met overtuiging en zet je volledig in. Over een aantal weken zal het verschil al zo groot zijn. Ik zeg dit omdat ik weet hoe fijn het is om de oplossing te hebben voor je PDS klachten.

In het traject gaan we allereerst de intake doen; dit houdt een digitale vragenlijst en een voedingsdagboek voor een aantal dagen in. Je mag ook foto’s maken van je eten en drinken als je het vervelend vindt een voedingsdagboek bij te houden. Via een online afspraak ga ik je enorm veel vragen om alles inzichtelijk te maken en na te gaan wat jouw doel is!
Vervolgens bespreken we welke laboratorium onderzoeken nodig zijn.

Zodra ik de resultaten van de onderzoeken heb ontvangen ga ik dit alles voor je uitwerken in een plan van aanpak. We maken weer een online afspraak waarin in het hele plan met je doorneem. Van voeding en leefstijl tot supplementen.
Na maximaal 4 weken bespreken we online hoe het gaat en stellen we het plan bij. Vervolgens hebben we nog eens 3 online consulten die je naar wens mag inzetten! Over het algemeen merk je vrij snel resultaat maar om echt de oorzaak van je PDS en de klachten volledig te verhelpen kun je uitgaan van de totale tijd voor het traject van circa 6 maanden.

Kom eindelijk achter de oorzaak van je PDS klachten en los het op!

 

 

Your inner Best Orthomoleculair advies online bij PDS, prikkelbare darm

Volg Your inner Best ook op Instagram voor meer tips bij PDS!